Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Pfizer drar tillbaka OXBRYTA från alla marknader på grund av säkerhetsproblem

Pfizer har beslutat att frivilligt dra tillbaka alla partier av läkemedlet OXBRYTA (voxelotor) för behandling av sicklecellanemi från alla marknader globalt. Beslutet kommer efter att ny klinisk data har indikerat att riskerna med läkemedlet överväger dess fördelar. Företaget uppmanar patienter att kontakta sina läkare för alternativa behandlingar.

Pfizer meddelar att man frivilligt drar tillbaka OXBRYTA (voxelotor), ett läkemedel som används för behandling av sicklecellanemi, från alla marknader där det är godkänt. Beslutet baseras på en samlad klinisk bedömning som visar att läkemedlet inte längre erbjuder tillräckliga fördelar jämfört med de risker som uppstått, inklusive en ökning av vaso-ocklusiva kriser och dödsfall. Samtidigt avslutar företaget alla pågående kliniska prövningar och tillgänglighetsprogram för OXBRYTA. Pfizer betonar att säkerheten för patienterna är högsta prioritet och råder dem att konsultera sina läkare för alternativa behandlingsalternativ.

Pfizers tillbakadragande av OXBRYTA visar företagets fokus på patientsäkerhet och dess beredskap att vidta åtgärder när nya data ifrågasätter ett läkemedels nytta. Beslutet påverkar inte företagets finansiella prognoser för 2024, men understryker de osäkerheter som kan följa med läkemedelsutveckling och kliniska prövningar.

Länk till det globala pressmeddelandet hittar du här.