Lundbergstiftelsen firade forskare som fått nya medel
Lundbergstiftelsens anslag till forskning inom cancer, njursjukdomar och ortopedi har en oerhört stor betydelse i Västsverige. Det var tydligt när årets mottagare gav en kort beskrivning vid en ceremoni på Medicinareberget.
Lundbergstiftelsen ger i år totalt 43 miljoner kronor till projekt som berör cancer, njursjukdomar och ortopedi. Nästan hälften av medlen ges till forskare på Göteborgs universitet. Foto: Hannes Almeräng.
Sahlgrenska akademins dekan Jenny Nyström närvarade vid ceremonin inte bara som dekan, utan även i egenskap av en av forskare som fått ta del av medlen i denna utlysning. Hon framförde universitetets varmaste tack till Lundbergsstiftelsen, som ännu en gång möjliggör avancerad forskning genom att finansiera inköp av instrument i den absoluta frontlinjen. Att stiftelsen valt att finansiera just inköp av instrument var något som uppskattades mycket av alla de samlade forskarna, som annars kan ha svårt att hitta medel för att uppdatera den viktiga utrustningen.
Sahlgrenska akademins dekan Jenny Nyström. Foto: Hannes Almeräng
Över en miljard
Stiftelsen ger i år totalt 43 miljoner kronor till projekt som berör cancer, njursjukdomar och ortopedi, där nästan hälften av medlen ges till forskare på Göteborgs universitet. Sedan starten har Lundbergstiftelsen gett över en miljard till svensk forskning, vilket haft en enorm betydelse för utvecklingen. Stiftelsen ska framför allt finansiera forskning i Västsverige, vilket ger en tyngdpunkt för lärosäten i Göteborg och Lund.
Christina Backman, styrelseordförande för IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse, höll samman programmet under ceremonin:
– Den här ceremonin är något av en nypremiär för stiftelsen, som vi hoppas ska kunna bli ett årligen återkommande evenemang. Det är mycket trevligt att träffa forskarna och få höra mer om hur medlen kommer forskningen till nytta, sade Christina Backman.
Professor Marie Lagerquist. Foto: Hannes Almeräng
Likvärdiga bedömningar
De båda ledamöterna och professorerna Olle Larkö och Gunilla Westergren-Thorsson brukar läsa och bedöma alla ansökningar var och en för sig, men oftast visar de sig ha gjort en i det närmaste identisk bedömning när de jämför, berättade Olle Larkö.
En av de forskare som gav korta presentationer var professor Marie Lagerquist, som bedriver grundläggande forskning om hur det går till när östrogen skyddar ben. Hennes mål är att kunna utnyttja mekanismerna för att förbygga benskörhet, men samtidigt undvika de hälsorisker som det innebär att ta östrogen som läkemedel. Hon berättade att hon 2013 kunde köpa in en flödescytometer med stöd från Lundbergsstiftelsen som verkligen använts flitigt. Hon får 3,9 miljoner kronor för att kunna köpa in en mer avancerad flödescytometer.
– Med det nya instrumentet kommer vi att studera hur olika cellpopulationer i benmärgen, och även andra immunologiska organ, påverkas av östrogen och därigenom öka kunskapen om östrogenets beskyddande effekter, sade Marie Lagerquist.
Lundbergstiftelsens ceremoni på Medicinareberget. Foto: Hannes Almeräng
I årets utdelningen ges också medel till Universeum för en ny lärstation om medicinteknik, och till tidskriften Forskning och framsteg för dess utgivning.
Text: Elin Lindström