Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Socialstyrelsen: Så arbetar vi med att genomföra EU:s cancerplan

Varje år drabbas 2,7 miljoner människor i Europa av cancer. Om det inte vidtas kraftfulla åtgärder nu väntas cancerfallen öka med 24 procent fram till 2035 och även bli den vanligaste dödsorsaken i EU. Socialstyrelsen har i uppdrag att samordna det nationella arbetet med att genomföra EU:s cancerplan i Sverige, och nu startar flera viktiga initiativ.

Europa har en tiondel av världens befolkning men en fjärdedel av världens cancerdiagnoser. För att vända utvecklingen behöver vi dela kunskap och lära av varandra inom unionen.

2021 lanserades EU:s cancerplan för att med gemensamma krafter bromsa antalet som insjuknar i cancer, tidigt upptäcka cancer, förbättra behandlingarna och uppnå bättre livskvalitet för canceröverlevare.

EU:s cancerplan definierar konkreta och ambitiösa åtgärder som syftar till att samordna och stödja medlemsstaternas arbete inom cancerområdet. Planen är strukturerad i fyra centrala åtgärdsområden: förebyggande insatser, tidig upptäckt, diagnos och behandling, samt cancerpatienters och canceröverlevares livskvalitet.

Socialstyrelsen har fått i uppdrag av regeringen att samordna genomförandet av EU:s cancerplan i Sverige. Under hösten har ett antal nya initiativ (Joint Actions) startat och vi arbetar med förberedelser för ytterligare initiativ som beräknas starta under våren 2025.


Initiativ som startar under hösten 2024

Cancerscreening
Ett viktigt initiativ inom EU:s cancerplan handlar om screening och i september startade Joint Action CanScreen där Socialstyrelsen och Regionala cancercentrum (RCC) i samverkan deltar från Sverige. Syfte med arbetet är att förbättra tillgången till screening för svårnådda grupper och öka kvaliteten inom screeningprogrammen.

Nätverk av experter
Ett annat initiativ i EU:s cancerplan syftar till att föra samman experter från olika discipliner och organisationer med målet att utöka och dela kunskap inom prioriterade områden. Joint Action Networks of Expertice (JANE) har i uppdrag att, genom att dela kunskap, hitta och tillhandahålla lösningar som varje medlemsstat kan tillämpa utifrån de unika egenskaperna i respektive lands hälso- och sjukvårdssystem. Nu är nätverken etablerade och arbetet med att skapa och dela kunskap inom nätverken (JANE 2) kan starta.

Etablering av certifierade cancercenters
Ytterligare ett initiativ som startar under hösten är Joint Action EUnetCCC med syfte att etablera en ny EU-modell för certificering av så kallade Comprehensive Cancer Centers (CCC). Projektet har även i uppdrag att skapa nätverk mellan dessa CCC och stimulera samverkan. Målsättningen är att alla länder inom EU ska utveckla minst ett CCC och genom nätverket ska 90 procent av invånarna ha tillgång till ett CCC. Arbetet bygger på en tidigare Joint Action (CraNE) och kommer att pågå till december 2028.

25 länder deltar i projektet som koordineras av Frankrike. Sverige representeras av Socialstyrelsen, Sveriges Kommuner och Regioner, Sahlgrenska CCC, Skånes universitetssjukhus CCC, Karolinska CCC, Karolinska Institutet och universitetssjukhuset i Linköping.

Läs mer om det pågående arbetet med EU:s cancerplan och planerade initiativ