Hopp om färre biverkningar med ny behandlingsstudie av lymfom hos barn
Lymfom är en typ av cancer som finns i kroppens lymfsystem och utgår från immunceller. Idag har överlevnaden hos de drabbade barnen förbättrats avsevärt tack vare tung kombinationsbehandling med cytostatika. Något som tyvärr kan orsaka komplikationer senare i livet. En europeisk behandlingsstudie pågår just nu för att undersöka om biverkningarna kan minskas med en mer anpassad cytostatikabehandling. Barnonkolog Nina Mogensen har beviljats uppstartsbidrag från Barncancerfonden för att studien ska kunna öppna i Sverige.
Det finns tre huvudtyper av lymfom som kan uppstå när en typ av vita blodkroppar (lymfocyter) börjar växa på ett okontrollerat sätt: Hodgkins lymfom, B och T-cells-lymfom. B- och T-cellslymfom är vanligare hos barn och kan delas in i flera undergrupper, där en variant av T-cellslymfom är anaplastiskt storcelligt lymfom (ALCL). I dag överlever de flesta av barnen som drabbas, men risken för biverkningar, både på kort och lång sikt, är stor. Infektioner är vanligt förekommande och hjärt-kärlsjukdom kan uppstå lång tid efter att behandlingen är avslutad.
Barn med lägre risk för återfall
I Sverige beräknas 1 till 3 barn och ungdomar per år få möjlighet att delta i studien som koordineras från NHL-BFM forskningscentrum vid University Medical Center Hamburg-Eppendorf i Tyskland. Ansvarig för studien i Sverige är barnonkolog Nina Mogensen vid Barnonkologen på Astrid Lindgrens Barnsjukhus, Karolinska Universitetssjukhuset.
– Det är enbart de med lägre risk för återfall som erbjuds den nya och mer skonsamma behandlingen med vinblastin, en typ av cytostatika som är lättare att tolerera för kroppen och inte kräver lika lång tid för återhämtning innan det är dags för nästa behandlingsomgång. Vinblastin kommer ges under totalt två år, de första 18 månaderna veckovis och de sista sex månaderna varannan vecka, förklarar Nina Mogensen.
Patienterna som inkluderas måste alla vara drabbade av den ALK-positiva typen av ALCL. ALK-genen är känd för att vara överaktiv i vissa cancerformer, men det kan ske på olika sätt. Just i ALCL råkar ALK-genen ofta klistras ihop med delar av en annan gen och det bildas en helt ny variant som driver på tumörutvecklingen.
Dagvård eller vård hemma
Den planerade behandlingen har redan visats ha god effekt vid återfall i ALCL. Erfarenheterna hittills visar också att biverkningarna är betydligt färre jämfört med dagens standardbehandling som bland annat medför en stor risk för infektioner. Att barnen i och med den mer skonsamma vinblastinbehandlingen kan få vård hemma eller via dagvård, i stället för att vara inlagda på sjukhus under behandlingsomgångarna, är positivt.
– Dagens standardbehandling av ALCL består av en kombination av cytostatika som utöver sin effektivitet medför betydande biverkningar och risker, inklusive infektioner, hjärtpåverkan och i vissa fall fertilitetsproblem, berättar Nina Mogensen.
Syftar till att förbättra behandlingen
Över 100 europeiska barn planeras delta i studien och den är redan startad i Finland och Danmark. Förhoppningen är att minska risken för infektioner och de svåra biverkningarna jämfört med den behandling som ges i dag.
– Vi vill minska risken för biverkningar hos patientgruppen utan att äventyra möjligheten till bot, sammanfattar Nina Mogensen.
Studien riktar sig till drabbade barn och ungdomar under 18 år och stöds av organisationen NOPHO (Nordic Society of Paediatric Haematology and Oncology) som samlar nordiska och baltiska barnhematologer, onkologer och forskare i samverkan.
FAKTA ANAPLASTISKT STORCELLIGT LYMFOM
Anaplastiskt storcelligt lymfom (ALCL) är ett aggressivt och snabbväxande T-cellslymfom som hör till gruppen non-Hodgkins lymfom. Det utvecklas i lymfsystemet och eftersom lymfvävnad finns i hela kroppen kan också ALCL starta på och sprida sig till olika ställen. Ihållande infektioner och svullna lymfkörtlar är vanliga symptom. För att diagnosticera ALCL används olika markörer som lymfomcellerna är positiva eller negativa för. En viktig markör är ALK, anaplastiskt lymfomkinas, som spelar en betydande roll i cancerutvecklingen genom att ALK-genen blir onormalt överaktiv.
FAKTA UPPSTARTSBIDRAG
Barncancerfonden utlyser uppstartsbidrag för internationella, fas III/IV multicenterstudier för behandling av barncancer. Syftet med utlysningen är att snabbt komma i gång med nya studier i Sverige och att fler barn i Sverige ska ges möjlighet att behandlas inom ramen för en studie. Utlysningen är öppen under hela året och inkomna ansökningar behandlas löpande.
Foto Sofia Sabel.