Cancervården i Uppsala får europeisk kvalitetsstämpel
Nu står det klart att vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning.
– Det känns otroligt glädjande att vi i Uppsala nu lever upp till den standard som krävs för ackreditering. Detta innebär att patienterna kan räkna med att flera aktörer tar ett samlat ansvar för cancervården, säger Ingrid Glimelius, överläkare inom onkologi och centrumföreståndare för Uppsala Comprehensive Cancer Centre (UCCC).

Vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning. Foto: Johan Alp
Uppsala Comprehensive Cancer Centre syftar till att samordna vård och forskning inom cancerområdet och är ett samarbete mellan Akademiska sjukhuset, Uppsala universitet och Regionalt Cancercenter Mellansverige. Alla verksamheter på sjukhuset som på något sätt arbetar med cancer är en del av UCCC.
Bakom ackrediteringen står European Cancer Institutes, OECI. Det finns för närvarande fyra ackrediterade Comprehensive Cancer Centres i Sverige: Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus, Sahlgrenska universitetssjukhuset samt Universitetssjukhuset i Linköping.
– Förberedelserna på Akademiska har pågått under flera år, där vi bland annat samlat information om all cancerforskning som utförs på sjukhuset tillsammans med Uppsala universitet. Vi har också säkrat att rutineroch processer inom cancervården är tydliga och efterlevs, säger Marianne van Rooijen, sjukhusdirektör på Akademiska sjukhuset.
Enligt Ingrid Glimelius innebär ackrediteringen att man har ett åtagande om kontinuerlig förbättring och om att vara i framkant inom cancervård i Europa.
– Akademiska sjukhuset bedriver redan en cancervård i framkant och en ackreditering blir en stämpel på det samtidigt som vi på ett bättre sätt vill kunna fortsätta utveckla både vård och forskning inom cancerområdet, framhåller hon och fortsätter:
– Det är också viktigt att vi genom ackrediteringsarbetet skapat forum för att involvera våra patienter i utvecklingen av både cancervård och forskning.

Ingrid Glimelius, överläkare inom onkologi och centrumföreståndare för Uppsala Comprehensive Cancer Centre (UCCC).
2024 diagnostiserades cirka 5 000 patienter med cancer på Akademiska sjukhuset. Under samma år genomgick 2700 patienter operation och drygt 1500 genomgick strålterapi antingen på sjukhuset eller Skandionkliniken i Uppsala, Sveriges nationella center för strålbehandling med protoner. För fem år sedan flyttade cancervården in i 100-huset, Akademiska sjukhusets modernaste vårdbyggnad, som rymmer högteknologiska operationssalar och avancerade behandlingar för de allra svårast sjuka.
Bildtext: Vården och forskningen inom cancerområdet i Uppsala ackrediteras som Comprehensive Cancer Centre. Det innebär att Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet uppfyller europeiska kvalitetsstandarder i fråga om bemötande, prevention, diagnos, behandling, omvårdnad, rehabilitering samt forskning, undervisning och utbildning. Foto: Johan Alp