Digital rehabilitering för unga canceröverlevare
Unga som genomgått cancerbehandling i barndomen har ofta stora behov av strukturerad rehabilitering. Med projektet Digi-CaRe Unga vill Ängelholms sjukhus skapa en digital rehabiliteringsprocess som är flexibel, individanpassad och tillgänglig.
Vad är Digi-CaRe Unga?
Det är ett projekt som ska utveckla en digital rehabilitering för unga personer som haft cancer före 18 års ålder. Målet är att öka tillgängligheten till tvärprofessionell cancerrehabilitering och erbjuda mer flexibelt och personcentrerat stöd. Det behövs med tanke på den unika livssituation och de behov som de här unga personerna har.
Varför är det viktigt?
Många unga canceröverlevare har behov av stöd, särskilt inom neurokognitiva och psykosociala områden. Vi såg hur Cancerrehabilitering Skåne Online har hjälpt vuxna och ville skapa en liknande digital lösning för unga. Erfarenheterna från vårt tidigare arbete har visat att digital rehabilitering kan göra vården mer tillgänglig och anpassad efter varje persons behov.
Vad betyder RCC:s stöd?
Det har gett oss möjlighet att analysera behoven, utforma processer och genomföra pilottester. Dessutom har RCC erbjudit oss nätverk, kunskapsutbyte och stöd i att införa nationella vårdprogram och riktlinjer. De har också skapat en plattform för samverkan mellan olika vårdaktörer, vilket har varit ovärderligt för att skapa en helhetssyn inom vård och rehabilitering. Utöver det stödjer RCC oss i att förankra projektet i Södra sjukvårdsregionen, med målet att sprida det nationellt.
Hur gynnas både patienter och vårdpersonal?
Om projektet genomförs får unga canceröverlevare tillgång till rehabilitering som är anpassad efter deras behov och tillgänglig oavsett var de bor. Stödet kan också följa dem genom viktiga faser i livet, som övergången till vuxenlivet. För vårdpersonalen innebär det tydligare riktlinjer och bättre möjligheter att samarbeta med andra professioner, vilket stärker vårdkedjan.