Färre resor och snabbare behandlingar för bröstcancerpatienter i Skåne
Nu kan fler invånare i Skåne få snabbare besked vid misstänkt bröstcancer, något som i sin tur gör att fler kommer att kunna starta rätt behandling snabbare. Detta efter att magnetkamerautrustning på Röntgen i Hässleholm uppdaterats och nu kan göra undersökningar som tidigare endast varit möjliga i Malmö och i Helsingborg.
Magnetkameran gör det möjligt att upptäcka cancer som inte går att se med hjälp av ultraljud eller mammografi. Undersökningen som tidigare bara funnits tillgänglig på Skånes universitetssjukhus i Malmö och på Helsingborgs lasarett kan sedan ett par veckor nu även göras i Hässleholm.
Sammanlagt har ett hundratal patienter årligen fått åka från nordöstra Skåne till Malmö för att undersökas. Det slipper de nu.
–Det här är ett fantastiskt tillskott för bröstcancervården. Många gånger är det tiderna för undersökningar och besök som patienterna hänger upp sin tillvaro på efter ett cancerbesked och väntan kan kännas svår. De som screenas årligen för ärftlig bröstcancer slipper dessutom ta en dag ledig från jobbet för att åka till Malmö och undersökas, säger Kerstin Ekerot Anderberg, sjuksköterska på Bröstcentrum vid Centralsjukhuset Kristianstad.
Det är många delar av vårdkedjan som påverkas av att en magnetkameraundersökning kan genomföras. Eftersom den på ett mycket detaljerat sätt kan avslöja hur omfattande en bröstcancer är, kan operationen planeras på bästa möjliga sätt. Vilket i förlängningen bidrar till att minska antalet återfall.
–Det här gör att vi kommer kunna hålla efter köerna på ett helt annat sätt. Hässleholm ligger bra till rent geografiskt och det är lätt att ta sig hit. Det känns bra att kunna bidra till snabbare besked och behandling, på så vis ökar vi patienternas chanser till tillfrisknande, säger Ulrika Rosén, enhetschef Röntgen Hässleholm.
Det är inte alla med en misstänkt bröstcancer som behöver undersökas med magnetkamera men framförallt två grupper har stor nytta av den. Det handlar om de som årligen screenas på grund av att de bär på en genmutation som ger bröstcancer samt de som redan fått en bröstcancerdiagnos men där man behöver ta reda på hur stor spridningen är.
–Nu kommer det bli mycket lättare att ge fler den här undersökningen och snabbare komma i gång med behandling inom ledtiden för det standardiserade vårdförloppet som är 35 dagar, förklarar Elvira Sabic Zembo, chef för verksamhetsområde diagnostik och klinisk fysiologi, CSK.