Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Förbättrat stöd för unga vuxna som lever med cancer

Stödet för unga vuxna som drabbas av cancer måste förbättras. Det är utgångspunkten i ett projekt som Regionalt cancercentrum norr nu genomför, med en samfinansiering av den ideella organisationen Ung Cancer och Cancerforskningsfonden i Norrland. Projektet vänder sig till unga vuxna, 16–30 år, i norra sjukvårdsregionen, som lever med cancer. Wannes Van Assche har nyligen rekryterats som projektkoordinator. Tanken är att han under det närmaste två åren ska utforma och införa en stödfunktion utifrån de ungas behov. Arbetet omfattar även dem som har haft cancer som barn.

Wannes Van Assche, projektkoordinator för stöd till unga med cancer. Foto Anna Selberg

– Unga vuxna med cancer är en bortglömd grupp som lätt kan hamna mellan stolarna. Att kunna bidra till ett bättre stöd för den här gruppen känns väldigt viktigt och givande för mig, säger Wannes Van Assche.

Projektet ligger organisatoriskt under RCC Norr, med lokalisering i Umeå, men projektkoordinatorn kommer att driva arbetet i nära samverkan med Ung cancer. Det finns även en styrgrupp med företrädare både från cancervården i norra sjukvårdsregionen och från Ung cancer.

– Vi är så glada att få göra detta tillsammans med Wannes, RCC norr och cancerforskningsfonden i Norrland. Att få möjlighet att bygga upp ett livsviktigt stöd för unga vuxna cancerdrabbade, en bortglömd målgrupp i samhället och vården, är något som vi jobbat för länge, säger Emma Tonnes, generalsekreterare för Ung Cancer.

Projektet innebär samverkan med många olika verksamheter i hela norra sjukvårdsregionen, med involverade vårdgivare och med flera externa aktörer. Målsättningen är att förbättra cancervården för unga vuxna, utifrån deras perspektiv.

– Att Ung Cancer och Cancerforskningsfonden i Norrland ger oss förutsättningar att bygga upp denna stödfunktion, är en fantastisk möjlighet för norra sjukvårdsregionen. Jag tror att detta projekt kommer att kunna göra skillnad både för de drabbade och för personalen som möter dem, säger Mirjam Bergknut, psykoterapeut och kurator vid Cancercentrum, Norrlands universitetssjukhus.

Liknande poster

3,6 miljoner kronor till svensk cancer- och allergiforskning

Vems är ansvaret att informera släktingar om ärftlig cancerrisk?

Svårt sjuka barn med cancer kan snart vårdas i nya intermediärvårdssalar på Norrlands universitetssjukhus