Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Forskning om rehabilitering och sexuell hälsa får långsiktigt stöd från Cancerfonden

Linda Åkeflo och Ulrica Langegård, mottagare av fellowships från Cancerfonden.

Två forskare från Institutionen för vårdvetenskap och hälsa har tilldelats sexåriga stipendier från Cancerfonden för att fördjupa sin forskning inom cancer. Ulrica Langegård och Linda Åkeflo utvecklar evidensbaserade insatser som stärker patientens delaktighet, livskvalitet och sexuella hälsa efter cancerbehandling. Projekten är nära kopplade till klinisk verksamhet och betonar vikten av interdisciplinärt samarbete i framtidens cancervård.

– Det känns fantastiskt att få detta stöd! Det gör att vi kan bedriva forskningen på ett systematiskt och långsiktigt sätt. Men det betyder också mycket symboliskt – det är en bekräftelse på att cancerrehabilitering är ett relevant område som behöver mer uppmärksamhet och resurser, säger Ulrica Langegård.

Hennes forskningsprojekt utvärderar ett strukturerat rehabiliteringsprogram som utvecklats vid Regionalt centrum för cancerrehabilitering på Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Programmet pågår under cirka sex månader och innehåller insatser som fysisk aktivitet, psykologiskt stöd, nutrition och social återanpassning, antingen i grupp eller digitalt.

– Målet är att förbättra patienters tilltro till sin egen förmåga och stärka deras delaktighet i vården.

Tvärprofessionell rehabilitering för stärkt delaktighet och återhämtning

En central del i projektet är det interdisciplinära samarbetet. Rehabiliteringsprogrammet genomförs av ett tvärprofessionellt team där bland annat sjuksköterskor, läkare, psykologer, fysioterapeuter, arbetsterapeuter, dietister, kuratorer och sexologer bidrar med sin specialistkompetens.

–  Rehabilitering kräver en helhetssyn. Genom att arbeta över professionsgränser kan vi skapa mer hållbara insatser som verkligen speglar patienternas verklighet säger Ulrica Langegård.

Projektet syftar till att förbättra patienters tilltro till sin egen förmåga, stärka delaktigheten i vården och skapa bättre förutsättningar för återgång till arbete efter behandling.

– För vårdvetenskap som fält är detta ett viktigt erkännande av cancerrehabiliteringens betydelse. Det stärker forskningens roll i att utveckla evidensbaserade insatser och i att förbättra vården genom personcentrerade perspektiv. På sikt kan detta bidra till förbättrade rehabiliterande insatser, något som är avgörande för att möta de komplexa behov som många canceröverlevare har, säger Ulrica Langegård.

Sexuell hälsa och långsiktiga komplikationer i fokus

Linda Åkeflo, sjuksköterska med bakgrund inom strålbehandling och rehabilitering, leder ett projekt som fokuserar på att förebygga skador i underlivet efter strålbehandling vid gynekologisk och anorektal cancer. Komplikationer som ofta påverkar både fysisk och sexuell hälsa.

– Det här stödet betyder otroligt mycket. Det ger mig möjlighet att utveckla en forskningslinje och ta fram evidensbaserade metoder som faktiskt kan införas i vården. Sexuell hälsa är ofta ett underprioriterat område men det är en grundläggande del av människors liv och välbefinnande, säger Linda Åkeflo.

Hennes projekt ska undersöka om tidiga, riktade insatser – redan före behandlingsstart – kan minska risken för vaginala skador vilket är en vanlig komplikation efter strålbehandling i bäckenområdet. Projektet innefattar också en kartläggning av hur tidigare sexuella trauman kan påverka kvinnors livskvalitet och behov efter behandling.

– Jag har under många år arbetat kliniskt med uppföljning av kvinnor efter strålbehandling. Jag har sett både de fysiska och psykosociala påfrestningar som många går igenom, särskilt när det gäller sexuell hälsa, ett område som fortfarande är delvis tabubelagt. Det har förstärkt min vilja att hitta sätt att stödja dessa kvinnor att inte bara överleva utan att också leva. På ett större plan hoppas jag att detta projekt kan bidra till att synliggöra och integrera sexuell hälsa som en viktig aspekt av den allmänna hälsan inom cancervård.

Visar vårdvetenskapens relevans

Båda projekten utgår från patientens behov och har ett tydligt fokus på delaktighet i rehabiliteringen samt på att utveckla vårdmodeller som är både hållbara och hälsoekonomiskt effektiva. Forskningen är kopplad till forskargruppen Sahlgrenska Academy Research in Oncological Care, SAROC, vid Institutionen för vårdvetenskap och hälsa, ledd av professor Karin Ahlberg.

– Jag är oerhört stolt över att två av våra forskare nu får denna möjlighet. Det är ett kvitto på både deras engagemang och vårt sätt att arbeta. Vi bygger en forskningsmiljö som präglas av delaktighet, samarbete och klinisk relevans. Anslagen innebär inte bara långsiktig forskningsfinansiering, utan också ett erkännande av den vårdvetenskapliga forskningens betydelse för framtidens cancervård säger Karin Ahlberg.

Hela listan på forskare vid Göteborgs universitet som fått tjänster finansierade av Cancerfonden:

Linda Åkeflo
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Projekttitel: PRE-RT – Optimizing sexual health among female pelvic cancer survivors – early interventions for prevention of radiotherapy-induced vaginal stenosis
Anslagets namn: Fellowship vårdvetenskap
Summa: 3 759 000 kr

Ulrika Langegård
Institutionen för vårdvetenskap och hälsa
Projekttitel: Improved Self-Efficacy During and After Cancer Treatment Through a Cancer Rehabilitation Program with Advanced Interventions
Anslagets namn: Fellowship vårdvetenskap
Summa: 2 685 000 kr

Frida Abel
Institutionen för biomedicin
Projekttitel: Neural tumors: from omics to functional testing and therapeutics
Anslagets namn: Forskarmånader
Summa: 2 år × 3 månader (belopp ej angivet i kronor)

Max Levin
Institutionen för kliniska vetenskaper
Projekttitel: Immune mechanisms for exceptional response to checkpoint inhibition in metastatic melanoma
Anslagets namn: Forskarmånader
Summa: 3 år × 3 månader (belopp ej angivet i kronor)

Carolina Isabel Mendes De Matos Guibentif
Institution: Institutionen för biomedicin
Projekttitel: From models of human development and leukemia to new cell sources for regenerative therapy
Anslagets namn: Junior Investigator Award
Summa: 3 270 000 kr

Arne Claeys
Institutionen för biomedicin
Projekttitel: Understanding Molecular Mechanisms Underlying Responses to ATR Inhibitors in High-risk Neuroblastoma
Anslagets namn: Postdoktor i Sverige
Summa: 2 265 000 kr

Jingjing Zhang
Institutionen för kemi- och molekylärbiologi
Projekttitel: MST3-Mediated Signaling in Hepatocellular Carcinoma: Mechanisms and New Therapeutic Strategies
Anslagets namn: Postdoktor i Sverige
Summa: 2 265 000 kr

Martin Rutegård
Institutionen för kliniska vetenskaper
Projekttitel: Anastomotic leakage and defunctioning stoma use in colorectal cancer surgery
Anslagets namn: Senior Clinical Investigator Award
Summa: 2 685 000 kr