Regionbidrag till Tobiasregistret
Region Västmanland fortsätter bidra med 75 öre per invånare och år till Tobiasregistret som är Sveriges enda nationella register för donatorer av blodbildande stamceller. Personer mellan 18–35 år gör en frivillig registrering och matchas med allvarligt sjuka personer som behöver friska blodstamceller.
Tobiasregistret är oerhört viktigt för att vi ska få fram passande stamceller och genomföra livsavgörande behandlingar av svårt sjuka patienter. Därför behöver regionen fortsätta ge ekonomiskt bidrag till driften av registret. Vi kan också bidra till att sprida information om Tobiasregistret, säger Malin Gabrielsson (KD), regionråd med ansvar för bland annat specialistsjukvården.
Möjligt att behandla över 80 dödliga sjukdomar
Tobiasregistret är en nationell resurs för Sveriges hälso- och sjukvård och ingår som en del i vårdkedjan för vissa högspecialiserade behandlingar. Den som är mellan 18 och 35 år kan anmäla sig till registret och om en matchning hittas få möjlighet att dela med sig av sina stamceller och rädda livet på en allvarligt sjuk person. Maxålder för en registrering är 35 år eftersom stamcellerna är av bättre kvalitet när man är ung.
Sjukvården använder idag stamcellstransplantationer för att behandla över 80 dödliga sjukdomar, såsom leukemi, lymfom, och sjukdomar i immunsystemet. Man kan aldrig veta vem som drabbas – det kan vara någon i familjen, en vän, eller någon man ännu inte mött. Att registrera sig i Tobiasregistret gör att man blir en del av något större – en gemenskap som räddar liv, säger Kent Nilsson, forskningsdirektör.
Regionen ger 75 öre per invånare
Regionstyrelsen beslutade den 10 december 2024 att följa rekommendationen från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) om att förlänga det solidariska driftbidraget för Tobiasregistret med 75 öre per invånare och år för perioden 2025–2027. För Region Västmanland blir det ungefär 210 000 kronor per år. Regionernas frivilliga driftbidrag är en förutsättning för att Tobiasregistret kan fortsätta sin verksamhet till förmån för svenska patienter i alla regioner.
Vad är stamceller?
Stamceller är ursprunget till kroppens alla andra celler. De kan dela sig och specialisera sig till olika typer av celler, såsom hud-, muskel- eller nervceller. De har potential att reparera eller ersätta skadade vävnader och organ, vilket gör dem avgörande för behandlingar av sjukdomar som cancer, diabetes och neurodegenerativa sjukdomar.