Rybrevant och Lazcluze visar över ett års medianöverlevnad
Rybrevant (amivantamab) i kombination med Lazcluze (lazertinib) visar på en medianöverlevnad på över ett år jämfört med osimertinib.
Behandlingsregimen är den första och enda som har en bättre total överlevnad jämfört med nuvarande standardbehandling vid förstahandsbehandling av EGFR-muterad lungcancer. Förbättringen i median OS förväntas överstiga ett år.
EU-kommissionen har också godkänt kombinationsbehandlingen som har visat på signifikanta förbättringar av progressionsfri överlevnad hos patienter med tidigare obehandlad EGFR-muterad avancerad NSCLC, inklusive de med hjärnmetastaser, jämfört med osimertinib som monoterapi.
Godkännandet baseras på resultat från fas 3-studien MARIPOSA (NCT04487080). Studien uppnådde sin primära endpoint och vid en median uppföljningstid på 22 månader var progressionsfri medianöverlevnad (PFS) för Rybrevant och Lazcluze 23,7 månader jämfört med 16,6 månader för osimertinib (HR=0,70; 95 procent CI, 0,58–0,85; P<0,001). Resultaten visar att Rybrevant i kombination med Lazcluze jämfört med osimertinib resulterade i en minskning av sjukdomsprogression eller död med 30 procent (Hazard Ratio [HR]=0,70; 95 procent Konfidensintervall [CI], 0,58–0,85; P<0,001) vid förstalinjens behandling av patienter med lokalt avancerad eller metastaserad icke-småcellig lungcancer med EGFR-mutationerna exon 19-deletion (ex19del) eller substitutionsmutation L858R.
Varaktigheten av svar (DoR) var i median längre för patienter som fick Rybrevant i kombination med Lazcluze jämfört med osimertinib, en förbättring av median DoR på nio månader (25,8 jämfört med 16,8 månader).
De globala pressmeddelandena finns att läsa här och här.
MARIPOSA
MARIPOSA är en randomiserad, öppen fas 3-studie med 1 074 patienter, som utvärderar Rybrevant® i kombination med Lazcluze jämfört med osimertinib, samt jämfört med enbart Lazcluze som förstahandsbehandling för patienter med lokalt avancerad eller metastaserad icke-småcellig lungcancer (NSCLC) med EGFR mutationerna exon 19-deletion (e19del) eller substitutionsmutation L858R i Exon21 (L858). Studiens primära endpoint är progressionsfri överlevnad (PFS) (enligt RECIST v1.1-riktlinjerna), bedömd av en blindad och oberoende central granskning. Sekundära mål inkluderar total överlevnad (OS), total svarsfrekvens (ORR), varaktighet av svar (DoR), intrakraniell progressionsfri överlevnad (PFS), progressionsfri överlevnad efter första efterföljande behandling (PFS2) och tid till symtomatisk progression.
Lungcancer
I Sverige drabbas cirka 4200 personer av lungcancer varje år, vilket gör den till den femte vanligaste cancerformen i Sverige. Icke-småcellig lungcancer (NSCLC) står för ungefär 85 procent av alla fallen. Aktiverande mutationer i EGFR (epidermal tillväxtfaktorreceptor) påvisas hos 10–15 procent av alla patienter med NSCLC. Lungcancer är en av de cancersjukdomar som har sämst prognos. Det beror på att majoriteten av personer som diagnostiseras med lungcancer har långt gången sjukdom, är äldre och lider dessutom ofta av andra sjukdomar som är kopplade till rökning, såsom KOL eller hjärt-kärlsjukdomar. Lungcancer är den vanligaste cancerrelaterade dödsorsaken bland män och kvinnor sammantagna. Beräknad relativ 5-årsöverlevnad är ca 20 procent (män 17 procent, kvinnor 24 procent).