Sahlgrenska stärker kampen mot cancer med ny proteomikteknik
Sahlgrenska akademin tar stora steg i cancerforskningen genom en ny satsning på forskningsenheten Core Facilities. Ett anslag på 2,5 miljoner kronor från IngaBritt och Arne Lundbergs forskningsstiftelse har bidragit till att en toppmodern masspektrometer kunnat införskaffas (totala kostnaden för masspektrometern är 13,5 miljoner kronor). Denna teknologiska innovation möjliggör både snabbare diagnoser och mer individanpassade behandlingar.
Proteomik, studiet av kroppens proteiner vid en viss tidpunkt, är avgörande för att förstå sjukdomsutveckling och upptäcka biomarkörer – biologiska signaler som kan indikera sjukdom. Den nya tekniken erbjuder forskare enastående precision och känslighet, vilket gör det möjligt att identifiera proteiner i extremt låga koncentrationer – upp till åtta gånger känsligare än tidigare metoder.
– Den här tekniken öppnar helt nya möjligheter att upptäcka biomarkörer i ett tidigt stadium, vilket är avgörande för både snabbare diagnoser och mer effektiva behandlingar. Tidig upptäckt av cancer ger förbättrade chanser för lång överlevnad, säger Carina Sihlbom Wallem, enhetschef för Proteomics Core Facility (PCF) vid Göteborgs universitet.
Forskarna strävar efter att utveckla metoder som kan ersätta invasiva biopsier (ett vävnadsprov där cancer riskerar att spridas) med blodanalyser, vilket förenklar diagnostiken och minskar risken för komplikationer. Detta är också en nyckelkomponent i precisionsmedicin, där behandlingar skräddarsys för att passa varje patients unika biologiska profil.
– En proteinforskare kan liknas vid en musiker som spelar ett enskilt instrument, medan en proteomforskare analyserar hela orkestern. Vi studerar kroppens alla processer samtidigt, där proteiner som receptorer och enzymer har betydelsefulla roller. Den nya tekniken gör det möjligt att upptäcka proteiner som tidigare inte kunnat studeras, säger Carina Sihlbom Wallem.
Proteomics Core Facility är en central resurs för forskare från Göteborgs universitet, Chalmers, andra akademiska institutioner och företag. Enheten erbjuder avancerad forskningssupport, hjälper forskare att designa studier och utför högkvalitativa analyser. Varje år stödjer enheten cirka 80 forskargrupper från en mängd olika discipliner.
– Det är otroligt stimulerande och inspirerande att arbeta tvärvetenskapligt. Genom att samarbeta med forskare från olika discipliner kan vi bidra med vår expertis som en del av större projekt, säger Carina Sihlbom Wallem.
Med starka kopplingar till klinisk forskning och fokus på banbrytande teknologier banar Sahlgrenska och Core Facilities väg för framtidens cancerforskning. Målet är att förbättra diagnostik och behandling, rädda fler liv och bidra till att göra individanpassad vård tillgänglig för fler.