Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Skillnader i urologisk vård motiverar ytterligare nivåstrukturering

Under tidigt 2000-tal gjordes en nivåstrukturering av urologin i Sverige. Vilka effekter fick den, och i hur hög grad är den genomförd? Det är fokus i den rapport om svensk urologi som tagits fram av Regionala cancercentrum i samverkan och Nationellt programområde njur- och urinvägssjukdomar. Rapporten är en uppföljning av den genomlysning av urologin som gjordes under 2023.

Ove Andrén har deltagit i arbetsgruppen som är sjukvårdsregional SVF-samordnare och medicinskt sakkunnig på RCC Norr. Han berättar att en av datakällorna i rapporten är en enkät som skickades till samtliga enheter i Sverige, såväl regionala som privata, och till patientföreningar.

– Arbetsgruppens slutsats är att det finns en acceptans för den nivåstrukturering som är gjord och att resultatet av nivåstruktureringen har varit positiv. Vi kan också se att nivåstruktureringen i stor utsträckning har genomförts och följs, säger Ove Andrén.

Porträttbild av Ove Andrén, sjukvårdsregionalSVF-samordnare RCC Norr.

Ove Andrén, sjukvårdsregional
SVF-samordnare RCC Norr.

Stora skillnader i den urologiska vården
Rapporten sammanställer stora mängder data från Socialstyrelsens register och kvalitetsregistren för urologisk cancer. Tanken är att materialet ska vara ett underlag för regionernas arbete med att utvärdera och utveckla regional nivåstrukturering. Rapporten ger också en möjlighet till att jämföra lokala och regionala data med hur man ligger till nationellt.

Ove Andrén lyfter att ett antal av de urologiska ingreppen som görs i små volymer redan har samlats på ett fåtal enheter i Sverige, men att man trots detta gör relativt få ingrepp och har få självständiga operatörer.

– Det finns ingrepp och diagnoser där vi bedömer att det skulle finnas vinster med att formalisera en nivåstrukturering regionalt eller nationellt. Det behövs för att säkra kompetens, forskning och utvecklingsmöjligheter, säger Ove Andrén.

Läs hela artikeln

Liknande poster

10 år med vårdprogrammet: Så har cancerrehabiliteringen utvecklats

Kontaktsjuksköterskan: En nyckelperson i cancervården

Omfattande uppdateringar av vårdprogrammet för bröstcancer