Stark utveckling för registerforskning
En regional satsning på registerforskning har lett till nya framsteg inom bland annat prostatacancerforskning och covid-19. Bakom ligger forskare från Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Göteborgs universitet.
En av dem är Ola Bratt, professor i klinisk cancerepidemiologi och överläkare vid Prostatacancercentrum, Sahlgrenska Universitetssjukhuset. Han har länge varit aktiv i forskning kring prostatacancer och införandet av regionalt organiserad prostatacancertestning. Ett fält där Sverige nu blivit världsledande tack vare att alla uppgifter om testningen registreras i ett nationellt kvalitetsregister.
– Det är vi ensamma om i världen. I början av året uppmanade EU sina medlemsstater att börja utvärdera screeningprogram för just prostatacancer. Det är precis vad vi gör i Sverige, och vi ligger flera år före resten av Europa. Jag har nyligen berättat om vårt arbete på ett EU-möte säger han.
Oorganiserad testning
Ola Bratt samarbetar med en forskningsgrupp som i mer än 25 år har forskat kring prostatacancer och screening, och han arbetar nu med att omsätta deras resultat till verklighet för svenska män. Redan nu prövas en screeninglik verksamhet i flera regioner.
– Sju är i gång och ytterligare tio regioner är på gång. Att vi gör detta beror på att Socialstyrelsen och Socialdepartementet ser problem i prostatacancertestning, den är alltför oorganiserad som den är idag, säger han.
En av de viktigaste vägarna framåt är just användandet av register. I det nya nationella kvalitetsregistret för organiserad prostatacancertestning registreras allt från det första blodprovet som mannen erbjuds för att utreda prostatacancer, till resultat av magnetkameraundersökning, vävnadsprov och eventuell cancerbehandling.