Forskare vid KTH, Uppsala universitet, forskningsinfrastrukturen SciLifeLab och Stanford University har analyserat blod från mer än 1 400 patienter med cancer och kartlagt innehållet av närmare 1 500 olika proteiner i deras blod. Med hjälp av AI, självlärande datoralgoritmer, kunde forskarna identifiera olika mönster av proteiner som gjorde det möjligt att urskilja alla de tolv cancerformer som fanns i patientgruppen. Dit hörde bland annat bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer.
Projektledaren Mathias Uhlén, professor i bioteknik vid KTH, jämför halvt på skämt, halvt på allvar upptäckten med det uppmärksammade företaget Theranos test som skulle göra det möjligt att upptäckta sjukdomar i en enda liten bloddroppe – men som visade sig vara en bluff. Grundaren Elizabeth Holmes dömdes i december till 12 års fängelse för bedrägeri.
– Hon påstod att hon kunde detektera hundra ämnen på en gång i en droppe blod, men alltihop var en stor bluff. Nu, knappt tio år efter avslöjandet, kan vi göra många tusen analyser i ett lika litet blodprov och det blir både känsligt och exakt. Så det som Theranos inte gjorde kan man nu göra – på riktigt. Det visar vilken enorm teknisk utveckling som skett det senaste decenniet, säger Mathias Uhlén.