Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Test ska hitta cancer i en droppe blod

Att hitta cancersjukdomar tidigt kan vara avgörande för att rädda patientens liv. Tidig behandling är dessutom både enklare och mindre kostsamt. Nu utvecklar svenska forskare ett test som med hjälp av unika proteinmönster identifierade med AI, ska kunna detektera flera cancerformer i ett blodprov.

Forskare vid KTH, Uppsala universitet, forskningsinfrastrukturen SciLifeLab och Stanford University har analyserat blod från mer än 1 400 patienter med cancer och kartlagt innehållet av närmare 1 500 olika proteiner i deras blod. Med hjälp av AI, självlärande datoralgoritmer, kunde forskarna identifiera olika mönster av proteiner som gjorde det möjligt att urskilja alla de tolv cancerformer som fanns i patientgruppen. Dit hörde bland annat bröstcancer, prostatacancer och tjocktarmscancer.

Projektledaren Mathias Uhlén, professor i bioteknik vid KTH, jämför halvt på skämt, halvt på allvar upptäckten med det uppmärksammade företaget Theranos test som skulle göra det möjligt att upptäckta sjukdomar i en enda liten bloddroppe – men som visade sig vara en bluff. Grundaren Elizabeth Holmes dömdes i december till 12 års fängelse för bedrägeri.

– Hon påstod att hon kunde detektera hundra ämnen på en gång i en droppe blod, men alltihop var en stor bluff. Nu, knappt tio år efter avslöjandet, kan vi göra många tusen analyser i ett lika litet blodprov och det blir både känsligt och exakt. Så det som Theranos inte gjorde kan man nu göra – på riktigt. Det visar vilken enorm teknisk utveckling som skett det senaste decenniet, säger Mathias Uhlén.

Läs hela artikeln här.

Liknande poster

Vems är ansvaret att informera släktingar om ärftlig cancerrisk?

Umeå universitet i samarbete om att upptäcka hjärntumörer med AI

AI kan hitta kvinnor med hög risk för bröstcancer vid mammografiscreening