Denna webbsida är endast avsedd för läkare och sjukvårdspersonal med förskrivningsrätt.

Tidig upptäckt och lägre kostnader med AI-styrd lungcancerscreening

Lungcancer är den dödligaste cancerformen sett till antal dödsfall i Sverige, men trots det saknas ett nationellt screeningprogram. En ny rapport visar att användning av AI i en centraliserad nationell struktur kan minska kostnaderna för radiologer med cirka 80 procent jämfört med konventionell screening, och möjliggöra tidigare upptäckt av fler fall. Trots utmaningar som brist på radiologer och behov av ytterligare forskning, kan ett successivt införande av ett AI-baserat screeningsprogram vara ett steg mot mer jämlik och effektiv vård för lungcancerpatienter.

Under perioden 2014–2018 var lungcancer den fjärde vanligaste cancerformen hos både män och kvinnor, med en medianålder vid insjuknande på 69 år och en beräknad relativ 5-årsöverlevnad på cirka 20 procent. Trots detta saknas ett nationellt screeningprogram för lungcancer i Sverige, vilket kan bidra till högre dödlighet i sjukdomen.

Studier från bland annat Nederländerna och USA har visat att riktad screening för lungcancer kan minska dödligheten. I Sverige har vissa regioner påbörjat pilotstudier för att undersöka möjligheterna med lungcancerscreening. En förutsättning för ett framgångsrikt screeningprogram är en god tillgång till radiologer, vilket är en begränsad resurs inom svensk sjukvård. För att hantera denna utmaning undersöker svensk sjukvård möjligheten att använda AI som ett komplement.

En rapport från Institutet för Hälso- och Sjukvårdsekonomi (IHE), på uppdrag av Nollvision cancer och AstraZeneca, har analyserat förutsättningarna för lungcancerscreening med fokus på bilddiagnostik med AI och belyst effekterna av olika scenarier genom en kostnadskonsekvensanalys. Resultaten visar att användning av AI i en centraliserad nationell struktur ger den största kostnadsminskningen. Kostnaderna för radiologer minskar med cirka 80 procent jämfört med konventionell screening (Scenario 1). Dock är det viktigt att beakta de regionala förutsättningarna såsom kompetens, antal radiologer och infrastruktur.

– Det behövs ökad kunskap om vilken roll AI kan tänkas spela i framtidens lungcancerscreening, säger radiologen Vitali Grozman vid Karolinska UniversitetssjukhusetTidig upptäckt är helt avgörande för att förbättra både överlevnaden och livskvaliteten för patienterna. Användningen av AI inom lungcancerscreening kan revolutionera det diagnostiska arbetet, och därtill innebära viktiga steg mot en mer jämlik och effektiv vård för alla patienter.

Även om ett nationellt AI-baserat screeningprogram ligger några år framåt i tiden och kräver mer forskning, kan ett successivt införande av ett screeningsprogram övervägas. En nationell AI-struktur för bildgranskning skulle minska behovet av radiologer och bidra till att jämna ut regionala skillnader, vilket är ett steg mot mer jämlik och tidig vård för lungcancerpatienter i Sverige.


Ta del av rapporten HÄR

Referens: Urey Adamsson M, Andersson E, Lindgren P. Kapacitet för lungcancerscreening, utmaningar och lösningar. IHE RAPPORT 2024:13, IHE: Lund